ZASADY GODZIWEGO KARMIENIA

ZIMOWE KARMIENIE

Jest faktem, że do utrzymania życia pszczół i ich dobrej kondycji wiosną zależy bardzo od dobrych uli, zdrowiu pszczół i jakości karmy. Produktywność pszczół i ich zdrowie jest uzależnione od dodanej karmy przez pszczelarza.

Miód, od wieków naturalny pokarm pszczół i jednocześnie wzór każdej karmy dla pszczól, jest tworzony najbardziej z dwóch podstawowych węglowodanów: fruktozy i glukozy.

KARMA DLA PSZCZÓŁ

Każdy dobry pszczelarz wie, ze zapasy miodowe, ktore służą jego dobremu zdrowiu lub profitowi ekonomicznemu, musi uzupełnić tylko odpowiednim zastępnikiem miodu

APIVITAL® syrop jest karmą, która spełnia te wymagania w celu utrzymania pszczół w dobrej kondycji podczas całego okresu zimowego.

Wlaściwa karma dla pszczół

  • skladnikami muszą być węglowodany, które pszczoła potrafi przetworzyć: fruktoza, glukoza i sacharoza
  • wymaga własciwie zrównoważonych proporcji w/w weglowodanów przede wszystkim dlatego, by końcowy roztwór był krystalicznie stabilny nawet przy niskich temperaturach i żeby nie dochodziło do krystalizacji w komórkach
  • nie moze zawierać zanieczyszczenia, które sa niebezpieczne dla pszczół
  • nie powinna zawierać substancji, które pszczoła nie jest w stanie spożytkować, ich likwidacja jest dla pszczoły obciążeniem biologicznym, energetycznym i dla pszczelarza równiez finansowym

Co powinna zawierać dobra karma dla pszczół

PODSTAWOWE SKŁADNIKI
fruktoza
glukoza
sacharoza
woda

Co nie powinna zawierać dobra karma dla pszczół

SUBSTANCJA NOTATKA
maltoza maltoza jest zestaw dwóch molekuł glukozy. Jest przez pszczołę źle traktowana i grozi niebezpieczeństwo przeniknięcia maltozy do miodu
trioza, tetroza i reszta nie strawnych "-oz" i oligosacharydy, oznaczane jako cukry wyższe pszczoła nie jest w stanie pracować
HMF (Hydroxymethylfurfural) Jeżeli znajduje sie w większej miarze w karmiej, pszczoła stara sie HMF wycofać z karmy i wyczyścić swe przyszłe zapasy dla niej dopuszczalnego minima HMF
Viz Ceksteryte (2006) [1] a Jachimowicz (1975) [2].
(Miód Czeski np. moze zawierać do 20mg/kg HMF)

NIEBEZPIECZEŃSTWO UŻYWANIA NIEWŁAŚCIWYCH KARM

W przypadku używania niewłaściwych karm pszczoła umieszcza niestrawną dla niej żywność do wydalenia.
W przypadku, gdy wydalenie odpadów będzie niemożliwe i wydzieliny uniemożliwią wylot pszczół cały ul zapełni się odchodami grozi zakażeniem nosemozą i pszczoła ginie.

Nosemoza jest po varroazie największym problemem zdrowotnym pszczół u nas. Główną przyczyną jest złe odżywianie pszczół. Najskuteczniejsza prewencja przeciwko powstawaniu choroby nosemozie jest właściwe odżywianie i higiena.

Literatura:
[1] Violeta Ceksteryte, Jurgis Racys. The quality of syrups used for bee feeding before winter and their suitability for bee wintering. Journal of Apicultural Science. 2006, 50, 1,
[2] Jachimowicz T. and El Sherbiny G. Zur Problematik der Verwendung von Invertzucker fur die Bienenfutterung. Apidologie. 1975, 6, 121 – 143.

POSUNĄĆ SIĘ NA:

PORÓWNANIE KARMY APIVITAL® syrop I SACHAROZY